logo ms new

Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan - Seksyen Surveilan & Kualiti

 
 

Seksyen Surveilan & Kualiti

Pengenalan

Seksyen ini bertanggungjawab untuk menilai keselamatan makanan melalui aktiviti pemantauan serta memastikan hasil kerja BKKM mencapai sasaran melalui penyelarasan aktiviti kualiti.
 
 

Fungsi dan Aktiviti Unit

Unit Surveilan

  • Melaksanakan aktviti pensampelan makanan bagi tujuan pemantauan keselamatan makanan.
  • Melaksanakan Projek Total Diet Study (TDS) berkaitan keselamatan makanan dalam menilai tahap pendedahan kontaminasi dari sumber makanan yang dimakan antaranya logam berat dan residue racun perosak.
  • Terlibat dalam pemantauan keselamatan makanan bagi aktiviti yang melibatkan zoonosis di peringkat negeri dan kebangsaan.
  • Menjalankan aktiviti kajian spesifik berhubung keselamatan makanan di peringkat negeri dan kebangsaan.

Unit Kualiti

  • Mengurus aduan dan pelaporan melalui Sistem Pengurusan Aduan Awam (SiSPAA) KKM.
  • Menyediakan Laporan Key Performance Index, Quality Assurance Programme dan Piagam Pelanggan.
  • Menyelaras maklum balas serta tindakan bagi aktiviti MS ISO9001:2015, Sistem EKSA, Pelan Tindakan Keselamatan dan Kualiti Makanan, MyPortfolio, Inovasi KKM dan Anti Bribery Management System (ABMS).
  • Menyelaras penulisan Laporan Tahunan BKKM serta mengemaskini maklumat di laman web JKNS.

 

  • Tarikh Kemas kini: 10 Disember 2024.

Jumlah Pengunjung:

14820722

JABATAN KESIHATAN NEGERI SELANGOR
Tingkat G, M, 9, 10, 11, 14, 17 & 18, No 1 Wisma Sunway,
Jalan Tengku Ampuan Zabedah C 9/C, Seksyen 9, 
40100 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan
603 5123 7333 / 334 / 335
SISPAA