Halaman 6 dari 7
Seksyen Surveilan & Kualiti
Pengenalan
Seksyen ini bertanggungjawab untuk menilai keselamatan makanan melalui aktiviti pemantauan serta memastikan hasil kerja BKKM mencapai sasaran melalui penyelarasan aktiviti kualiti.
Fungsi dan Aktiviti Unit
Unit Surveilan
- Melaksanakan aktviti pensampelan makanan bagi tujuan pemantauan keselamatan makanan.
- Melaksanakan Projek Total Diet Study (TDS) berkaitan keselamatan makanan dalam menilai tahap pendedahan kontaminasi dari sumber makanan yang dimakan antaranya logam berat dan residue racun perosak.
- Terlibat dalam pemantauan keselamatan makanan bagi aktiviti yang melibatkan zoonosis di peringkat negeri dan kebangsaan.
- Menjalankan aktiviti kajian spesifik berhubung keselamatan makanan di peringkat negeri dan kebangsaan.
Unit Kualiti
- Mengurus aduan dan pelaporan melalui Sistem Pengurusan Aduan Awam (SiSPAA) KKM.
- Menyediakan Laporan Key Performance Index, Quality Assurance Programme dan Piagam Pelanggan.
- Menyelaras maklum balas serta tindakan bagi aktiviti MS ISO9001:2015, Sistem EKSA, Pelan Tindakan Keselamatan dan Kualiti Makanan, MyPortfolio, Inovasi KKM dan Anti Bribery Management System (ABMS).
- Menyelaras penulisan Laporan Tahunan BKKM serta mengemaskini maklumat di laman web JKNS.