Halaman 3 dari 7
Seksyen Pensijilan dan Pelesenan
Pengenalan
Seksyen ini bertanggungjawab memastikan perlaksanaan semua dasar, polisi dan strategi Kementerian Kesihatan Malaysia berhubung dengan industri, pensijilan, pelesenan dan pendidikan keselamatan makanan kepada industri dan pengguna. Seksyen ini terdiri daripada tiga unit berikut :
Fungsi dan Aktiviti Seksyen
Unit Keracunan Makanan (KRM) dan Pelesenan
- Pembangunan keselamatan makanan di peringkat institusi seperti sekolah, hospital, katerer dan kilang.
- Menyelaras permohonan bagi Pelesenan Air Mineral Semulajadi (AMS), Air Minuman Berbungkus (AMB), Mesin Jual Air (MJA) dan Ais.
- Menyelaras permohonan Trust MyCatering dan MyFood Tag.
Unit Pensijilan
- Menjalankan audit Pensijilan MeSTI, GMP dan HACCP KKM, Food Defense dan Skim Pensijilan Makanan Autentik.
-
Melaksanakan pemeriksaan premis bagi tujuan Pengiktirafan Bersih, Selamat dan Sihat (BeSS).
Unit SLPM, Komunikasi dan Kepenggunaan
- Menjalankan audit Sekolah Latihan Pengendali Makanan (SLPM).
- Menjalankan aktiviti promosi keselamatan makanan.
- Perhubungan awam, media dan industri.
Maklumat lanjut dan borang permohonan Pensijilan dan Pelesenan, sila rujuk http://fsq.moh.gov.my/