Halaman 2 dari 7
Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan - Makmal Keselamatan dan Kualiti Makanan Selangor
Indeks Artikel
Makmal Keselamatan Dan KualitiI Makanan (MKMM) Selangor
MKKM Selangor berperanan dalam memberi perkhidmatan analisis makanan yang cekap dan berkualiti bagi menyokong aktiviti di bawah Jabatan Kesihatan Negeri Selangor dan Program Keselamatan dan Kualiti Makanan. Perkhidmatan analisis makanan ini melibatkan pensampelan bagi tujuan pengawasan untuk melindungi orang ramai dari bahaya kesihatan, penipuan dalam penyediaan, penjualan dan penggunaan makanan mengikut Akta Makanan 1983 dan dan keperluan-keperluan yang ditetapkan oleh negara pengimport.
Makmal ini diwartakan di bawah Akta Makanan 1983 dan semua juruanalisa makanan di makmal adalah berdaftar dengan Akta Juruanalisa Makanan 2011.
Bagi menjamin keputusan analisis yang dikeluarkan oleh makmal adalah keputusan yang konsisten dan berkualiti, makmal ini telah mendapat pengiktirafan ISO/IEC 17025 dengan nombor Skim Akreditasi Makmal Malaysia (SAMM) 0159 oleh Jabatan Standard Malaysia.
Makmal ini diwartakan di bawah Akta Makanan 1983 dan semua juruanalisa makanan di makmal adalah berdaftar dengan Akta Juruanalisa Makanan 2011.
Bagi menjamin keputusan analisis yang dikeluarkan oleh makmal adalah keputusan yang konsisten dan berkualiti, makmal ini telah mendapat pengiktirafan ISO/IEC 17025 dengan nombor Skim Akreditasi Makmal Malaysia (SAMM) 0159 oleh Jabatan Standard Malaysia.
Piagam Pelanggan
Memastikan laporan keputusan analisis yang berkualiti dikeluarkan mengikut Turn Around Time (TAT) yang ditetapkan:-
Analisis Sampel | TAT (hari) |
Mikrobiologi | 14 |
Kimia | 30 |
Tahan Uji Lepas | Sila rujuk http://fsq.moh.gov.my/ |
Residu Dadah Veterinar Analisis: Phenicol, Nitrofuran, Tetracycline, Sulfonamides, Anthelmintics Instrumen: HPLC with Photo Diode Array Detector dan LC-MS |
Residu Racun Perosak Analisis: Organofosforus, Carbendazim, Sintetik Piretroid, Organoklorin, CS2 Instrumen: GC with detector ECD, FPD and Tandem Mass Spectrometry |
Aditif Makanan Analisis: Pengawet, Pewarna Makanan, Pemanis Tanpa Zat Instrumen: HPLC with Photo Diode Array Detector |
Standard dan Pelabelan Makanan Analisis: Analisis Proksimat, Kandungan Alkohol, Kafein Instrumen: HPLC with Photo Diode Array Detector and GC with headspace, Solvent autoextractor, Fat analyzer |
Percemaran Industri dan Persekitaran Makanan Analisis: Logam berat, Dioxin Instrumen: ICPMS dan High Resolution Mass Spectrometry GC |
Mikotoksin dan toksin semulajadi Analisis: Aflatoksin, Tetradotoksin Instrumen: LC with Fluorescence detector and Tandem Mass Spectrometry |
Mikrobiologi Makanan Analisis: Pategonik, indikator,AMR, bacterial identification Instrumen: MALDITOF |
Bioteknologi Makanan Analisis: Genetically Modified Organism, Penspesisan dan Molekular Instrumen: Real Time PCR, Sequencer |
Keupayaan makmal penuh dan terkini sila rujuk http://fsq.moh.gov.my/