Perkhidmatan Dietetik Klinikal
Pesakit Dalam:
- Dietetik klinik pesakit dalam merangkumi semua disiplin klinikal berdasarkan rujukan daripada Pegawai Perubatan. Penilaian status pemakanan, diagnosis pemakanan dan intervensi pemakanan dijalankan secara individu.
Pesakit Luar:
- Perkhidmatan Dietetik untuk pesakit luar dijalankan sebagai kesinambungan rawatan pemakanan selepas pesakit keluar dari hospital. Perkhidmatan dijalankan secara individu dan berkumpulan berdasarkan rujukan mengikut jadual yang telah ditetapkan.
- Jadual Klinik Pesakit Luar:
HARI
|
MASA
|
LOKASI
|
Isnin
|
8.00 am – 1.00 pm
|
Klinik Diet
|
Selasa
|
8.00 am – 1.00 pm
|
Klinik Diet
|
Selasa
|
2.00 pm – 5.00 pm
|
Klinik Diet
|
Rabu
|
8.00 am – 1.00 pm
|
Klinik Diet
|
Rabu (minggu pertama dan ketiga)
|
2.00 pm -5.00 pm
|
Klinik Nefrologi
|
Jumaat (minggu ketiga dan keempat)
|
8.00 pagi – 12.15 tengah hari
|
Klinik Diet
|
Jadual Kaunseling Berkumpulan
KELAS
|
HARI
|
MASA
|
LOKASI
|
Diabetes
|
Selasa (Minggu pertama)
|
9.30 am – 10.00 am
|
Unit Pendidikan Kesihatan, Aras 3
|
Hipertensi
|
Rabu (Minggu ketiga)
|
9.30am – 10.00 am
|
Unit Pendidikan Kesihatan, Aras 3
|
Renal
|
Isnin (Minggu keempat)
|
9.30am – 10.00 am
|
Unit Pendidikan Kesihatan, Aras 3
|
Program Rehabilitasi Jantung (1)
|
Isnin
|
9.00 am -9.45 am
|
Jabatan Rehabilitasi , Aras 2
|
Program Rehabilitasi Jantung (2)
|
Rabu
|
9.00 am -9.45 am
|
Jabatan Rehabilitasi , Aras 2
|
Antenatal
|
Khamis
|
10.00am – 10.15 am
|
Klinik O &G ,Aras 2
|
- Perkhidmatan Dietetik Komuniti:
Pegawai Dietetik juga memberikan perkhidmatan Dietetik klinikal pesakit luar di klinik kesihatan Salak dan dijalankan 2 kali sebulan. Selain itu, Pegawai Dietetik juga mengendalikan Program Trim n Fit . Program ini merupakan program pengurusan berat badan yang diadakan untuk anggota Hospital Serdang yang mempunyai masalah berat badan. Pegawai dietetik juga terlibat secara aktif dalam program – program lain seperti kempen makan secara sihat, program penyusuan susu ibu serta seminar atau forum awam yang anjurkan di hospital ataupun agensi luar.
Perkhidmatan Sajian
Bekalan Makanan:
- Perkhidmatan sajian mengamalkan sistem perkhidmatan makanan berpusat (centralized) sepenuhnya dan dikendalikan oleh pihak kontraktor yang dilantik oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.
Perkhidmatan sajian menyediakan:
- Diet normal dan teraputik kepada pesakit dalam, mother accompanying child (MAC) ,pesakit di pusat rawatan harian dan Unit hemodialisis.
- Bekalan makanan kepada anggota yang berkelayakan berdasarkan prosedur dan pekeliling yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan.
Pegawai Dietetik dan Penolong Pegawai Penyediaan Makanan bekerjasama dengan syarikat kontraktor dalam merancang menu. Pihak Jabatan Dietetik Dan Sajian juga bertanggungjawab memantau perkhidmatan sajian yang diberikan agar menepati spesifikasi yang ditetapkan.
Bahan Makanan Kering, Medical Food dan Susu Formula Bayi
Perkhidmatan ini menyediakan:
- Bekalan bahan makanan kering kepada jabatan yang layak
- Produk enteral kepada pesakit mengikut preskripsi pegawai dietetik
- Susu Formula bayi kepada bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mempunyai HIV positif bagi tempoh dari lahir hingga 2 tahun.