• Laman Utama
  • Pentadbiran
  • Bahagian
  • Keselamatan dan Kualiti Makanan

Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan - Seksyen Surveilan & Kualiti

Indeks Artikel

 
 

Seksyen Surveilan & Kualiti

Pengenalan

Seksyen ini bertanggungjawab untuk menilai keselamatan makanan melalui aktiviti pemantauan serta memastikan hasil kerja BKKM mencapai sasaran melalui penyelarasan aktiviti kualiti.
 
 

Fungsi dan Aktiviti Unit

Unit Surveilan

  • Melaksanakan aktviti pensampelan makanan bagi tujuan pemantauan keselamatan makanan.
  • Melaksanakan Projek Total Diet Study (TDS) berkaitan keselamatan makanan dalam menilai tahap pendedahan kontaminasi dari sumber makanan yang dimakan antaranya logam berat dan residue racun perosak.
  • Terlibat dalam pemantauan keselamatan makanan bagi aktiviti yang melibatkan zoonosis di peringkat negeri dan kebangsaan.
  • Menjalankan aktiviti kajian spesifik berhubung keselamatan makanan di peringkat negeri dan kebangsaan.

Unit Kualiti

  • Mengurus aduan dan pelaporan melalui Sistem Pengurusan Aduan Awam (SiSPAA) KKM.
  • Menyediakan Laporan Key Performance Index, Quality Assurance Programme dan Piagam Pelanggan.
  • Menyelaras maklum balas serta tindakan bagi aktiviti MS ISO9001:2015, Sistem EKSA, Pelan Tindakan Keselamatan dan Kualiti Makanan, MyPortfolio, Inovasi KKM dan Anti Bribery Management System (ABMS).
  • Menyelaras penulisan Laporan Tahunan BKKM serta mengemaskini maklumat di laman web JKNS.

 

myGov.fw moh.fw jpa.fw
info sihat.fw myhealth.fw

Jumlah Pengunjung: 9321522

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

  • Tarikh Kemaskini: 25 November 2020

 

Totop Scroller